Muziek afbeelding

Zeven jaar cel en tbs voor neersteken agent in Groningen

  Zeven jaar cel en tbs voor neersteken agent in Groningen


De 33-jarige Amerikaan Eric T,. die vorig jaar op 10 maart in Groningen twee agenen heeft neergestoken tijdens een avondklokcontrole, is vrijdag veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Groningen vind poging tot moord en zware mishandeling bewezen.

De 22-jarige Justin de G. ui Groningen stond erbij en greep niet in toen T. uithaalde. Zijn rol was dusdanig klein dat de rechter hem vrijsprak van openlijke geweldpleging. De straf van T. komt overeen met de eis van het OM. Tegen de G. eiste het OM eerder een celstraf van 117 dagen, gelijk aan het voorarrest. Beide mannen werden op de avond van 10 maart aangesproken door de agenten, omdat ze geen verlichting hadden op hun fiets tijdens de avondklok. Die was van kracht vanwege de coronamaatregelen.

De agent vroeg de Amerikaan om zijn identiteitsbewijs en werd direct in zijn gezich en hals gestoken. Het slachtofferverkeerde enige tijd in levensgevaar. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken. Een koppelriem voorkwam dat zij steekwonden in haar buik opliep. T. en de G. renden na het steekincident weg en lieten de fietsen achter. Drie dagen later werden beide mannen opgespood in Noord-Frankrijk. De rechter merkte op dat agenten in uniform tijdens hun werk op levensbedreigende wijze door T. zijn aangevallen. T. stak bewust richting de agent zijn hals en gezicht om hem uit e schakelen.

T. zei ten koste van alles te hebben willen voorkomen dat zijn parner de G., met wie hij sinds 2018 een relatie zou hebben werd teruggebracht naar een GGZ-instelling. De Amerikaan toonde nadien geen berouw en noemde zijn actie "eervol", omdat hij de G. wilde beschermen. Beide mannen maakte zich geen zorgen omde gewonde agenten.

De rechter schaarde zich achter de conclusie van de deskundigen, dat beide mannen door psychische stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Volgens de rechter blijft T. zonder een langdurige behandeling met gedwongen verpleging een gevaar voor de samenleving.

Geschreven door Brandon Mollema


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen