Muziek afbeelding

Cruciale snelweg naar Spanje deels afgesloten wegens bosbranden

  Cruciale snelweg naar Spanje deels afgesloten wegens bosbranden


PARIJS, Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een deel van een belangrijke snelweg in de omgeving afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens loopt. Het is een van de twee snnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden. De andere snelweg is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën. In het zuidwesten is circa 40 kilometer van de weg voor beide verkeersrichtingen afgesloten. Duizenden bestrijders proberen de hevige bosbrand met behulp van blusvliegtuigen onder controle te krijgen. Door de oplaaiende bos- en natuurbranden is het departement Gironde een totaal van bijna twintig huizen afgebrand, ook ging in korte tijd 6000 hectare pijnbomen in vlammen op. Inmiddels zijn er 6000 personen geëvacueerd.

Gironde

Brandweerlieden spreken over een "zeer ongunstige" situatie in het gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al getroffen werd door een enorme brand in Landiras. Het is niet alleen de droogte, maar ook de wind speelt een ongunstige rol in het bestrijden van de brand. De Franse autoriteiten spreken over een dag met een "zeer groot risico." Ook elders in Frankrijk moeten bewoners weg, maar ook de vakantiegangers moeten weg uit gebieden waar bosbranden woeden.

Zo is de Nederlandse Jos op vakantie in Salles, een gemeente in Gironde dat aan het afgesloten stuk bij de A63 ligt. "Je ziet en ruikt de rook, daarnaast is de lucht soms donker en de zon niet te zien. De tempratuur is 38 tot 40 graden", aldus Jos.

Foto's via Jos van der Vlugt @ telegraaf.nl

Geschreven door Brandon Mollema


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen