Muziek afbeelding

Armoede onder ouderen groeit snel door hoge inflatie

  Armoede onder ouderen groeit snel door hoge inflatie


Ouderen worden hard geraakt door de hoge inflatie. Een op de acht komt nauwelijks rond en een kwart van de senioren past nu al de uitgaven aan.

Dat blijkt uit een onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB. "We zijn geschrokken van deze uikomsten. Bijna een kwart van de senioren heeft nu al moeite met rondkomen", zegt Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB. "En dat zijn niet alleen ouderen met alleen AOW of een klein aanvullend pensioen." De problemen zijn het grootst voor ouderen die geen buffer hebben. "Dat is een groep van zo'n 500.000 mensen. Daarvan moer ruim de helft nu al bezuinigen op de dagelijkse boodschappen. Een deel van de mensen slaat nu al warme maaltijden over, of mijdt zorg. En een onverwachte uitgave van 400 euro, bijvoorbeeld voor de vervanging van een wasmachine brengt ze direct al in de financiële problemen", geeft Rep als voorbeeld.

Onrust

De hoge inflatie zorgt voor veel onrust onder ouderen. De vrees is dat de prijsstijgingen nog lang aanhouden en dat noopt ouderen ertoe nu al de uitgaven aan te passen. Dat is onvermijdelijk, denkt Rep. "Steeds meer ouderen komen in geldnood. Vergeetniet dat de koopkracht al jaren achteruit is gegaan, omdat de pensioenen niet meer geïndexeerd werden. En daar komt nu de stijging van de energierekening en de boodschappen bovenop." Het onderzoek maakt duidelijk dat er steeds meer stille armoede ontstaat onder de ouderen. "Het dagelijks leven wordDe t er niet aangenamer op. Ouderen schamen zich voor de armoede. Ze zijn bang dat ze hun hand moeten ophouden bij hun kinderen. Het leven krijgt zo een grimmig karakter", ziet Rep.

Stress

Die stille armoede zorgt voor veel stress. En dat heeft weer een negatieve invloed op de gezondheid van ouderen. Ouderen hebben ook nauwelijks mogelijkheden om hun financiële situatie te verbetere. Een bijbaantje is voor de meesten geen optie. Dat betekent dat ze alleen kunnen bezuinigen op de uitgaven. "Voor leuke extra's is dan geen plek meer", ziet de directeur. De financiële stress raakt dagelijks meer ouderen. Zeker als het energiecontract afloopt, krijgen ze direct met een fiks hogere maandlasten te maken. En de groep die geraakt worden is niet alleen ouderen zonder spaargeld. "Het gaat niet alleen om de mensen aan de onderkant. Ook modale inkomens worden hard geraakt. Die zien hun buffers nu in snel tempo verdwijnen." Rep roept het kabinet op om snel met een compensatie te komen. "De koopkracht van senioren moet gerepareerd worden. Dat kan door lasten verlichting voor iedereen en met gerichte maatregelen. De overheid kan iets aan de inflatie doen, bijvoorbeeld door nu werk te maken van een btw-verlaging voor groente en fruit. Dat scheelt weer in de prijs van de dagelijkse boodschappen. En Nederland staat bovenaan in Europa als het om de hoogte van de gasprijs gaat. Daar kan ook iets aan gedaan worden"

Geschreven door Brandon Mollema


Opmerkingen

U moet ingelogd zijn om een opmerking te plaatsen