KNMI geeft code oranje af voor meerdere provincies

Geschreven op 16-08-2020

Vandaag is het met temperaturen van 26 tot 31 graden opnieuw erg warm. Maar het gaat afkoelen. Vanwege onweersbuien aan het eind van de middag, riep het KNMI voor het hele land aanvankelijk code geel uit. Zojuist werd dat voor de provincie Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland verhoogd naar code oranje. Hevige onweersbuien met hagel en zware windstoten trekken momenteel al over Zeeland en het zuiden van Brabant. 

Een front met buien trekt vanuit het zuiden over die provincies. Ook in Limburg regent het al. De waarschuwing geldt voorlopig tot 19.00 uur. Het onweer kan gepaard gaan met hagel met (zeer) grote hagelstenen, tot wel vier centimeter in doorsnee, waarschuwt het KNMI. Ook komen windstoten voor van 75 kilometer per uur en valt plaatselijk veel neerslag.

Code oranje betekent in de woorden van het weerinstituut: wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

Elders in het land is nog steeds code geel van kracht, zoals dat heet. Daar kunnen vanavond ook onweersbuien voorkomen met mogelijk hagel en windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur. Code geel betekent: wees alert. Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name onderweg.

In Limburg stonden vanmiddag al op verschillende plekken straten blank. Ook waaiden veel takken van bomen. De brandweer rukte er verschillende keren uit voor stormschade en wateroverlast. Dat gebeurde met name in Merkelbeek, Schinnen, Hoensbroek en Brunssum. Op diverse plaatsen viel in korte tijd erg veel regen of hagel.

Hittegolf
Vandaag was weer een piekdag wat hitte betreft. De 37 graden van afgelopen week haalden we niet, maar het is wederom benauwd. Na de regen van vanavond is het gedaan met de benauwdheid en gaan we terug naar ‘typisch Nederlands zomerweer’, met morgen, dinsdag en woensdag temperaturen van 22 tot 26 graden. Er zijn stapelwolken en ‘s avonds kan er een buitje vallen. De wind komt weliswaar vanaf zee, maar is niet heel verkoelend. ,,Want hij komt vanuit het warme zuiden’’, zegt Blok. ,,En het zeewater is de afgelopen week ook aardig op temperatuur gekomen.’’

De nachten worden in elk geval eindelijk aangenamer. Vannacht wordt het met 17 á 21 graden nog warm, maar de dagen daarna geeft de thermometer ‘s nachts nog hooguit 15 á 16 graden aan.

Laatste stuiptrekking
Het lijkt er sterk op dat donderdag en vrijdag dan weer wat warmer worden; in Limburg kan het kwik zelfs stijgen tot 30 graden.

,,Ik zou bijna zeggen: een laatste stuiptrekking van de zomer’’, aldus Blok. ,,Alles wijst erop dat het vanaf zaterdag koeler wordt, bijvoorbeeld met meer stapelwolken. Het wordt dan nog 18 á 23 graden. Dan ben je die hittegolf snel vergeten’’, lacht hij.

Bron: AD.nl